Visideālākās gaļas marinādes

Kaut arī gaisā jau varam sajust pirmās rudens smaržas, pikniku sezona vēl joprojām turpinās. Kas gan var būt labāks, tādā nedēļas nogales piknikā, par ceptu gaļu? Atliek tikai atrast priekš sevis vispiemērotāko gaļas marinādi un doties to nodegustēt svaigā dabā.

Pirmkārt, lai izdotos labs pikniks, ir vajadzīga kvalitatīva gaļa, otrkārt, ir svarīgi to pareizi iemarinēt. Ja gaļa nebūs kvalitatīva, to nespēs glābt, pat visizsmalcinātākā marināde. Šašlikiem vislabāk der jaunu dzīvnieku gaļa, svaiga un ar nelielu treknuma daudzumu. To sagriež nelielos, vienādos gabaliņos, tā lai tā varētu vienmērīgi izcepties uz lēni kvēlojošām oglēm, gan no iekšpuses, gan no ārpuses. Gaļu pirms piknika vajag atdzesēt, bet nekādā gadījumā to nedrīkst sasaldēt.

Cik ilgi vajag gaļu marinēt? Strīdi par to joprojām turpinās. Lai gaļa tā kārtīgi iemarinētos, kļūstu mīksta un maiga, vidēji ir vajadzīgas 12 stundas, kuras tā pavada ledusskapī. Dažām marinādēm pietiek ar trīs stundām. Šajā gadījumā gaļu mīkstu padarīs svaigi spiesta kivi, granātābola vai ananāsa sula, kā arī citrona mīkstums. Gaļu mīkstu padara arī pipari, bet ar etiķi vajag uzmanīties. Ja etiķa būs pārlieku daudz, tas nomāks gaļas garšu, padarīs to ļoti sausu un cietu.

Atcerieties pievienot marinādei savas iecienītākās garšvielas: melnos piparus vai sarkanos piparus, koriandru, kaltētus un svaigus zaļumus, čili, baziliku, lauru lapas, u. t. t. Tikai nesajauciet kopā garšvielas, kuras ir paredzētas dažādām receptēm, rezultāts var būt ne visai iepriecinošs. Bet ja negribat kļūdīties, varat nopirkt veikalā, jau gatavu garšvielu maisījumu.

Viss ģeniālais ir vienkāršs – sīpolu marināde

Visvienkāršākā marināde gaļai tiek pagatavota no sīpoliem. Ja mums ir 1 kg svaigas gaļas, tad mums vajadzēs 700 gr sīpolu un 2 tējkarotes melno piparu. Sīpolus notīrām, sarīvējam uz smalkās rīves vai arī sablenderējam. Ir svarīgi, lai gala rezultātā sanāk šķidra putriņa. Sajaucam to ar melnajiem pipariem un iegūtajā masā marinējam gaļu, ne mazāk par 3 stundām. Pirms gaļas cepšanas no sīpolu marinādes pilnībā ir jāatbrīvojas. Šī recepte ideāli derēs cūkgaļai, jēra gaļai un liellopa gaļai. Vistas gaļai, šī marināde būs par asu.

Gaļa medus un sinepju apskāvienos

Daudzi lietpratēji uzskata, ka visātrākā marināde gaļai ir medus – sinepju marināde. Vislabākā tās īpašība – gaļa tajā vispār nav jāmarinē. Gaļu var ierīvēt pirms pašas pagatavošanas. Tātad, sajaucam 1 ēdamkaroti sinepju un 1 ēdamkaroti medus ar 1 tējkaroti malta timiāna un 1 tējkaroti maltu piparu, pievienojam viena apelsīna mīkstumu. Visas sastāvdaļas sablenderējam un vedam sev līdzi uz piknika vietu. Pirms gaļas cepšanas rūpīgi, visus gaļas gabaliņus sasmērējam ar mērci. Vislabāk šī marināde der jēra gaļai. Liellopa gaļai un cūkgaļai tā arī derēs.

Tomāti un gaļa – klasisks risinājums

Tomātu mērce un gaļa – tā ir klasika. Kā pagatavot marinādi? Pirmkārt, izspiežam no tomātiem 300 ml sulas un sajaucam to kopā ar 100 ml ābolu etiķa, bet vēl labāk ir izmantot nevis etiķi, bet balto sauso vīnu. Gaļu sagriežam nelielos gabaliņos, ierīvējam to ar melnajiem pipariem, koriandru un muskatriekstu. Liekam gaļu dziļā traukā – kārta gaļas, kārta ripiņās sagrieztu sīpolu, tad virsū uzlejam tomātu un etiķa maisījumu. Lai gaļa izdotos garšīga, tā marinādē ir jātur visu nakti. Šī marinādi labi derēs kopā ar cūkgaļu un liellopa gaļu.