Vasara – svaigi spiestu sulu laiks

Jebkurā gadalaikā mums ir vajadzīgi vitamīni. Mūsu ziņā paliek tas, kādā veidā mēs tos vēlamies uzņemt – vai nu saujām dzerot dažādas pārtikas piedevas, vai arī katru rītu sākot ar garšīgu un veselīgu svaigi spiestas sulas glāzi. Reti kurš no mums var palielīties ar šo jauko ieradumu, bet tieši šobrīd, kad vasara ir pilnbriedā un dārzā ir pilns gan ar dārzeņiem, gan ar ogām, ir vislabākais laiks ieviest kaut ko jaunu savā dzīvē, piemēram, pieradināt sevi pie veselīgiem un garšīgiem ieradumiem.

Daudzi cilvēki atsakās no svaigi spiestas sulas, tāpēc, ka tautā valda mīts – ja sula tiks spiesta ar elektrisko sulas spiedi, tad daļa vitamīnu, saskaroties ar dzelzi, pazudīs. Daļēji tam var piekrist, bet mūsdienu, elektriskajās sulas spiedēs izmanto metālus, kuri ļoti minimāli iespaido sulas kvalitāti.

Lietojot, svaigi spiestas dārzeņu un augļu sulas ir ļoti svarīgi zināt to iedarbību uz organismu. Dārzeņu sulas, pirmkārt, atjauno spēkus un papildina organisma rezerves, tāpēc, ja jūs ievērojat kādu speciālu diētu, dodiet priekšroku tieši dārzeņu sulām. Augļu sulas ir lielisks organisma attīrīšanās veids, tās izvada “noguruma” toksīnus, pastiprina bioloģiskos procesus, veicina vielmaiņu. Ja jūsu darbs ir saistīts ar fizisko un garīgo pārpūli –izvēlieties augļu sulas.

Augļu un dārzeņu sulas ļoti labi papildina viena otru. Augļu sulas ir bagātas ar cukuriem un vitamīniem, bet dārzeņu – ar minerālvielām, tāpēc jūs paši varat izdomāt visdažādākos kokteiļus, katru reizi mainot to proporcijas un atrast sev vispiemērotāko variantu. Svaigi spiestas sulas vislabāk lietot 30 – 40 minūtes pirms ēšanas, vai arī ēdienreižu starplaikos. Šo rekomendāciju īpaši cītīgi jāievēro, ja dzerat sulas no saldajiem augļiem. Ja jūs saldo sulu izdzersiet pēc pusdienām, vēderā sāksies rūgšanas process un tas veicinās vēdera uzpūšanos. Svaigi spiestas sulas jādzer uzreiz, tās nedrīkst uzglabāt, arī ledusskapī nē.
Citrusaugļu sulas ir bagātas ar C un P vitamīniem, kāliju un folijskābi, tā paaugstina dzīves tonusu, noņem nogurumu un nostiprina asinsvadu sieniņas, tās ieteicams lietot ja ateroskleroze un hipertonija. Esiet uzmanīgi ar sulu lietošanu, ja jums ir kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūla, hronisks gastrīts vai pankreatīts.

Ābolu sula satur daudz C vitamīna, kālija, magnija, fosfora, dzelzs, cinka u. c. organismam noderīgu vielu. Ābolu sula satur ļoti maz kaloriju un labi veldzē slāpes, palīdz organismam ātri atjaunoties pēc smagām, fiziskām slodzēm. Ābolu sulu, katru dienu var dzert lielos daudzumos – 1 litru diennaktī. Ābolu sulu nedrīkst lietot, ja ir gastrīts, kuņģa čūla pankreatīts.

Vīnogu sula satur B2, B1, A un c vitamīnus, organiskās skābes un daudzas citas organismam nepieciešamas vielas. Vīnogu sula labvēlīgi iedarbojas uz sirds muskuļiem, novērš trombu veidošanos, regulāra tā lietošana pazemina holesterīna līmeni un arteriālo asinsspiedienu.
Dārzeņu sulas.

Tomātu sula satur C vitamīnu, B grupas vitamīnus. Tomātu sula satur maz kaloriju, tāpēc to drīkst dzert cilvēki, kuriem ir liekais svars. Divas glāzes tomātu sulas satur nepieciešamo C vitamīna diennakts devu. Tomātu sulu jādzer 20 – 30 minūtes pirms ēšanas.

Burkānu sula – sulu karaliene. Tajā ir daudz beta – karotīna, b grupas vitamīnu, kālija, kalcija, kobalta un citu minerālvielu. Burkānu sula ir ieteicama bērniem, cilvēkiem ar vāju imunitāti un tiem cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar ādu.

Ķirbju sula satur saharozi, pektīnu, kāliju, kalciju, magniju, dzelzi, varu un kobaltu. Tajā ir vitamīni C, B1, B2, B6, E un beta – karotīns. Ķirbju sula uzlabo kuņģa – zarnu darbību, to rekomendē cilvēkiem ar sirds – asinsvadu saslimšanām.

Izvēlieties sulas, kuras jums garšo un sāciet tās lietot jau šodien!