Sēnes:Ko tās mums var dot un kā tās pagatavot?

Vasaras beigas un rudens sākums daudziem visvairāk asociējas tieši ar sēnēm. Meži ir pilni ar šīm brīnišķīgajām dabas veltēm un to lasīšana var būt īsts piedzīvojums. Protams, arī pati sēņu ēšana ir īsta bauda, turklāt vēl sēnes ir ļoti veselīgas un labas mūsu organismam. Kas tad īsti sēnēs ir tik veselīgs un kā tās pagatavot dažnedažādos oriģinālos veidos?

Ja runājam par sēņu veselīgumu, noteikti jāsāk ar to, ka jau pati staigāšana pa mežu un sēņu meklēšana ir fiziska aktivitāte, kas veselībai nāk tikai par labu, bet arī pašas sēnes ir tiešām vērtīgas. Sēnēs ir ļoti maz kaloriju, jo tās sastāvā ir liela daļa ūdens. Tauku tajās praktiski nav vispār, ir vien nedaudz ogļhidrātu un olbaltumvielu. Sēnes satur arī daudz enzīmus, antioksidantus, minerālvielas un vitamīnus. Precīza sēnes uzturvērtība gan ir atkarīga no sēņu sugas. Atsevišķām sēnēm ir vēl daudz citu labvēlīgu ietekmju uz organismu. Piemēram, gailenes var palīdzēt atbrīvot organismu no visiem parazītiem un baktērijām, bet tādas sēnes kā zemes tauki, tiek uzskatītas par brīnumlīdzekli tautas medicīnā.

Tomēr sēnes galvenokārt cilvēki lieto ne tāpēc, ka tās ir veselīgas un diētiskas, bet gan tāpēc, ka tās ir ļoti garšīgas. Tās var pagatavot ārkārtīgi daudzos veidos. Populārākais ir sēņu mērces, taču arī tās var gatavot ļoti dažādi. Daudziem mīļākā sēņu mērces recepte ir apceptas sēnes ar saldo krējumu un sīpoliem, taču tā ir tikai viena no daudzām variācijām. Var taisīt arī miltu un skābā krējuma mērces, piena mērces un latviešiem netipiskākas saldskābās mērces ar tomātiem un papriku. Attiecīgi gatavošanas metodei, sēņu mērces var pasniegt ne vien, kā ierasts, ar kartupeļiem, bet arī ar rīsiem, griķiem, lēcām un daudzām citām piedevām.

Ļoti populāras ir arī sēņu zupas. Mūsdienās īpaši iecienītas ir dažādas krēmzupas, tajā skaitā, piemēram, šampinjonu jeb atmateņu krēmzupa, baraviku krēmzupa, gaileņu krēmzupa u.c. Tā pagatavot var ļoti vienkārši – apceptas sēnes sablendē ar saldo krējumu un garšvielām. Var gatavot arī parastās sēņu zupas, kur gaļas vietā izmantotas sēnes. Piemēram, tradicionālajam dārzeņu buljonam droši var pievienot gaileņu vai baraviku gabaliņus.

Vēl sēnes var likt dažādos salātos. Ļoti gardi ir lapu vai rukolas salāti ar sēnēm, fetas sieru un tomātiem. Ir arī daudz citu lapu salātu variāciju ar dažādām sēnēm. Latviešiem gan vairāk pie sirds iet sēņu kārtojumi un dažādi sēņu salāti ar majonēzi. Piemēram, pupiņu, žāvētas gaļas un atmateņu salāti būs vēl garšīgāki par visu iemīļoto rasolu, bet sēņu un cieto dārzeņu (vārītu burkānu, biešu un kartupeļu) kārtojums aizstās siļķi kažokā.

Daudziem iecienītas ir arī sēņu karbonādes. Tās gan var pagatavot tikai no atsevišķām sēnēm, piemēram, lielajām bērzlapēm. Sēņu karbonādes pagatavošana ir vienkārša – sēnei novelk plēvīti no cepurītes, tad to panē miltos un sakultā ola, kam pievienots sāls un pēc tam cep uz pannas, kā jau parastu karbonādi.

Tā kā sēnes ir izteikti sezonāls produkts, tad daudzus noteikti interesē arī tas, kā tās saglabāt pārējām sezonām. Arī šeit iespēju ir daudz. Sēnes var gan kaltēt, gan marinēt, gan sālīt, gan saldēt. To, kā tieši tas darāms, gan īsumā pastāstīt ir grūti, jo katrai konservēšanas metodei ir sava specifika.

Brīdinājums: ja dodaties mežā lasīt sēnes, tad grozā lieciet tikai tās sēnes, ko tiešām labi pazīstat. Ja kāda sēne izskatās aizdomīga (līdzīga zināmajām sēnēm, bet mazliet atšķirīgas formas vai krāsas) labāk atstājiet to mežā. Daudzas sēnes ir ļoti indīgas un var izsaukt nopietnu saindēšanos pat tad, ja tiek termiski apstrādātas.