Rudens – ābolu laiks

Klāt ir rudens, ar savu milzīgo smaržu un garšu daudzveidību. Ne par velti saka, ka rudentiņš – bagāts vīrs, jo viņš mums dāvā neskaitāmi daudz dabas velšu. Viena, no tādām dabas veltēm ir āboli, kurus varam baudīt visdažādākajos veidos. Tad, kad pēc sirds patikas esam mielojušies ar augļiem svaigā veidā, tad sākam lūkoties arī pēc dažādām, interesantām receptēm, kuras varētu izmantot, lai iepriecinātu un pārsteigtu gan savus tuvos un mīļos cilvēkus, gan radiniekus, gan draugus un paziņas.

Maigs ābolu biezenis ar iebiezināto pienu.

Tas ir neaprakstāmi maigs ābolu biezenis, kurā fantastiski labi sader kopā ābolu un piena garša. Šo ābolu biezeni var izmantot gan kā desertu, gan kā pildījumu pīrāgiem, kūkām un tortēm.

Sastāvdaļas:
Āboli – 2,5 kg
Cukurs – 100 gr
Iebiezinātais piens – 0,5 bundžiņas
Ūdens – 0,5 glāzes
Vaniļas cukurs – pēc garšas.

Ābolus notīrām, izņemam serdi un sagriežam gabaliņos. Katliņā ielejam ūdeni un ieberam ābolus, liekam uz mazas uguns, apsedzam ar vāku un sautējam, kamēr tie ir mīksti, aptuveni 25 – 30 minūtes. Pēc tam, kad āboli ir izsautējušies mīksti, ar blendera palīdzību sablenderējam tos viendabīgā masā. Iegūtajam biezenim klāt pievienojam cukuru, rūpīgi samaisām, liekam uz mazas uguns un uzvārām. Tiklīdz, ābolu biezenis ir uzvārījies, uzreiz, pievienojam tam klāt iebiezināto pienu un rūpīgi maisot, lai novērstu piedegšanu, uzvārām vēlreiz. Karstu ābolu biezeni lejam sterilizētās burciņās un aizvākojam. Recepte ir ļoti vienkārša, bet garša fantastiska – izmēģiniet.

Torte ar āboliem un iebiezināto pienu

Receptes sastāvdaļas ir paredzētas vienai personai.

Sastāvdaļas pildījumam:
Cukurs – 50 gr
Āboli – 4 gab
Vaniļas cukurs – 1 paciņa
Sviests – 50 gr.
Sastāvdaļas tortes pamatnei:
Milti – 200 gr,
Ūdens – 6 ēdamkarotes
Sāls – 1 šķipsniņa
Olas – 1 gab
Vārīts iebiezinātais piens – 1 bundžiņa
Sviests – 150 gr.
Gatavojam mīklu.

Sasmalcinām sviestu un izveidojam no tā un miltiem smalkas drumstalas. Laicīgi uzsildām cepeškrāsni līdz 200 grādiem Celsija. Miltiem pievienojam klāt sešas ēdamkarotes ledus auksta ūdens. Saveļam mīklu kamolā, tad izrullējam un liekam formā, sadurstām ar dakšiņu. Liekam uz 15 minūtēm cepties, ja mīkla uzpūšas, tad, kad tā ir atdzisusi piespiežam to ar roku.

Gatavojam pildījumu. Beram cukuru uzkarsētā pannā un gaidām, kamēr tas sāks kust. Tad, kad no cukura ir izveidojusies brūna karamele, ielejam karstu ūdeni un samaisām, mums ir jāiegūst masa, kura līdzinās karameļu sīrupam. Sīrupā ievietojam notīrītus, gabaliņos sagrieztus ābolus, pievienojam vaniļas cukuru. Uz lēnas uguns sautējam tik ilgi, kamēr āboliem parādās sula un pilnībā iztvaiko. Kad ābolu sula ir iztvaikojusi, tad pievienojam sviestu un atkal sautējam tik ilgi, kamēr viss šķidrums ir iztvaikojis. Izlejam vārīto iebiezināto pienu un sajaucam ar divām olām. Ābolus liekam uz tortes pamatnes, virsū lejam iebiezināto pienu. Cepam 170 grādu temperatūrā aptuveni 40 minūtes. Kad torte ir atdzisusi, apberam to ar sasmalcinātiem valriekstiem un pūdercukuru.

Lai labi garšo!