Patiesība par burkāniem

Mēs visi, tik ļoti esam pieraduši pie burkānu lietošanas, ka uztveram to kā pašu par sevi saprotamu un nemaz aizdomājamies par to, ka burkāni ir ne tikai vitamīnu un organismam noderīgu vielu avots, bet arī dārzenis, kuram ir izcilas brīnumspējas. Kādas? To uzzināsiet lasot tālāk mūsu rakstu!

  • Sāksim ar to, ka burkāni ir vieni, no vissenākajām dārzeņiem. Burkānu paliekas tika atrastas jau akmens laikmeta izrakumos.
  • Burkānu dzimtene ir Afganistāna. Senajos laikos, tas bija viengadīgs augs ar tievām un ne visai saldām saknēm, bet ar laiku, tas izmainījās līdz nepazīšanai, pārvērtās par divgadīgu augu ar dziednieciskām īpašībām.
  • Burkāni, ne vienmēr ir bijuši oranžā krāsā, līdz 17. – 18.gadsimtam eiropieši audzēja baltus, melnus , violetus un zaļus burkānus. Tādus burkānus, kādus mēs esam pieraduši lietot tagad, sāka audzēt 17.gadsimtā Holandē. Oranžā krāsa ir karaļu krāsa un lai iegūtu tādu, holandiešu selekcionāri pūlējas aptuveni 200 gadu. Oranžie burkāni kļuva vispopulārākie, bet mūsdienās atkal sāk parādīties interese par daudzkrāsainajiem burkāniem un daudzu lielveikalu plauktos, mēs atkal varam ieraudzīt šo dārzeni vairākās krāsās.
  • Senajā Romā, burkāni tika uzskatīti par spēcīgu afrodiziaku, kurš paaugstina vīriešu potenci un palīdz atbrīvoties sievietēm.
  • Burkāniem ir bagāts ķīmiskais sastāvs, 100 gramu burkānu satur: aptuveni 88% ūdens, 1,2 grami olbaltumvielu, 0,1 gramu tauku un gandrīz 10 gramus ogļhidrātu. Burkāni satur pektīnu, šķiedrvielas un organiskās skābes, tajos ir daudz B8 vitamīna, beta – karotīna. Karotīns ir dzelteni – oranžs augu pigments, kurš ir sastopams 4 formās. Visnoderīgākā forma mūsu organismam ir beta – karotīns, tas ir lielisks antioksidants, tas novērš priekšlaicīgas novecošanas pazīmes, samazina sirds slimību risku un kataraktas risku. Beta – karotīns ir nepieciešams cilvēkiem, kuru darbs ir saistīts ar lielu redzes slodzi.
  • Burkāni satur B1,B2, B3, B9, C un E vitamīnus, tajos ir daudz mikroelementu: kālija, kalcija, magnija, nātrija, fosfora, dzelzs, joda, kobalta, vara, fluora, nātrija un cinka. Vidēji, 100 gramu burkānu satur aptuveni 39 kilokalorijas, no burkānu sēklām iegūst ēterisko eļļu, kuru plaši pielieto dziedniecībā.
  • Visas, augstāk aprakstītās īpašības, padara visparastāko burkānu par augstvērtīgu pārtikas produktu un lielisku kosmētisko produktu.
  • Mūsdienu zinātnieki arī apliecina “oranžā karaļa” labās īpašības. Vitamīns A, kurš veidojas no beta – karotīna, palielina organisma aizsargspējas cīnīties ar infekcijām un nelabvēlīgo ārējās vides ietekmi.
  • Jāpiemin, ka burkāns ir arī viens no garšīgākajiem dārzeņiem.

Vai atceraties, kā bērnībā ēdāt rīvētus burkānus ar cukuru? Arī tagad jūs varat pagatavot lieliskus ēdienus, kuru sastāvā ir burkāni. Piemēram, dāmu salāti.
Sastāvdaļas:
3 – 4 burkāni
75 – 100 žāvēto plūmju vai aprikožu
50 gr jebkuru riekstu
Eļļa, krējums ar mazu tauku saturu vai saldais krējums.
Pagatavošana:
Burkānus sarīvē uz rupjās rīves, pievieno mazliet cukura, ar rokām saberž, lai parādās sula. Sagriež žāvētos augļus, sasmalcina riekstus, sajauc ar burkāniem. Pievieno eļļu vai krējumu.