Padomi, kā pagatavot sulīgu un gardu cūkgaļas cepeti

Cepetis ir jebkuru svētku galda neatņemama sastāvdaļa. Tas bieži tiek gatavots kā galvenais cienasts viesiem, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai tas būtu pagatavots ideāli. Kaut gan teorētiski cepeša pagatavošana ir vienkārša, ir daudz sīkumu, kas jāņem vērā, to gatavojot. Ja tas netiks darīs, cepetis var sanākt sīksts, bez aromāta un nebaudāms. Lai jūsu cepetis vienmēr būtu gards un sulīgs, esam apkopojuši dažus noderīgus padomus ideālā cūkgaļas cepeša pagatavošanai.

Izvēlieties piemērotu gaļu cepetim

Pats pamats ir pareizās gaļas izvēle. Cūkgaļas cepetim var tikt izmantota dažāda veida gaļa. Lieliski derēs, piemēram, kakla karbonāde, lāpstiņās gabals ar ādu, fileja ar speķi vai gurna daļa ar kaulu. Svarīgi ir, lai gaļai būtu vismaz nedaudz speķa un, ieteicams, arī ādas, jo tieši tas piešķir sulīgumu. Ja esat liesas gaļas cienītājs, speķi varat nogriezt pēc cepšanas, bet ja cepsiet tūru filejas vai karbonādes gabalu, gaļa būs ļoti sausa. Vēl vajadzētu pielūkot, lai gaļā nebūtu cīpslu, kā arī cepeša gaļai obligāti jābūt svaigai. Ja izmantosiet saldētu gaļu, pēc cepšanas tā būs sīksta un bez aromāta.

Pagatavojiet perfektu marinādi

Cūkgaļas cepetim var tikt izmatotas neskaitāmi daudz dažādas marinādes. Tā, protams ir gaumes lieta, taču ir daži knifi, kas jāievēro, lai gaļa būtu vēl sulīgāka un aromātiskāka. Ja marinādei izmantojat garšvielas un sāli, tos ir kārtīgi jāieberzē gaļā. Svarīgi ir atstāt gaļu iemarinēties vismaz uz pāris stundām istabas temperatūrā, lai tās iesūktos gaļā un aromātisks būtu viss gaļas gabals, ne tikai āda un ārējā daļa. Ja izmantojat ķiplokus vai dārzeņus, tos var iespiest iekšā gaļā, izdurot tajā caurumu ar nazi. Tad garša iesūksies arī viducī. Ja esat izvēlējiet liesu gaļas gabalu, varat iespiest gaļā bekona šķēles, lai padarītu to sulīgāku.

Nepārcepiet un neatstājiet jēlu

Vislielākā māksla cepeša pagatavošanā ir piemērota gatavošanas laika izvēle. To, cik ilgi un kādā temperatūrā cepeti jācep nosaka vairāki faktori, piemēram, izvēlētā marināde, gaļas gabala lielums, gatavošanas metode utt. Vidēji cūkas cepetis, kas sver pus kilogramu ir jācep 30 minūtes, 180 grādos. Katram pus kilogramam jāliek klāt vēl 30 minūtes. Ja gribat, lai cepetis ir sulīgāks, labāk izvēlēties zemāku gatavošanas temperatūru. Tomēr, ja neesat eksperts cepešu gatavošanā, nevajadzētu paļauties tikai uz noteikto gatavošanas laiku. Labākais veids, kā pateikt, vai cepetis ir gatavs, ir, izmērot tā iekšējo temperatūru. Vidū gaļai vajadzētu sasniegt 80 grādus. Ja jums termometra nav, varat iedurt gaļā nazi, līdz pašam vidum un paskatīties, kādā krāsā ir sula, kas izdalās. Ja tā ir sarkanīga (asiņaina), cepetis nav gatavs, bet ja tā ir dzeltenīga, tas ir jāņem laukā no krāsns.

Atpūtiniet un pasniedziet ideālo cepeti

Kad gaļa ir laikā no krāsns, vēl to vajadzētu mazliet atpūtināt. Aptuveni pus stundu paturiet to istabas temperatūrā, lai gaļas sula sasūktos tās šķiedrās. Tad cepetis būs īpaši sulīgs. Pēc tam, grieziet gaļu pretēji gaļas šķiedru virzienam, lai zaudētu pēc iespējas mazāk sulas. Pasniedziet cepeti kopā ar ceptiem dārzeņiem vai mērci. Viesi noteikti būs sajūsmā par šādu maltīti.