Neskaitāmi kartupeļu pagatavošanas veidi

Viens no latviešu iecienītākajiem ēdieniem, kā zināms, ir kartupeļi. Tas nav nekāds brīnums, jo mūsu klimatiskajos apstākļos tos ir viegli izaudzēt, tie ir lēti un garšīgi. Tomēr, ja kartupeļi ir ēdienkartē gandrīz katru dienu, tie gan var sākt apnikt. Parasti kartupeļi tiek vai nu cepti vai vārīti un pasniegti kopā ar gaļu, mērci un salātiem. Tas ir diezgan vienmuļi un ātri vien var sākt gribēties pārmaiņas. Par laimi, kartupeļiem nav tikai divu pagatavošanas veidu. Lai dažādotu savu ēdienkarti, izmēģiniet kādu no šiem netradicionālākajiem kartupeļu pagatavošanas veidiem.

Krāsnī ceptas kartupeļu daiviņas

Alternatīva parastiem, krāsnī ceptiem kartupeļiem ir kartupeļu daiviņas. Patiesībā, jau tās, pēc gatavošanas veida, neko daudz neatšķiras no parastajām, krāsnī ceptajām kartupeļu pusītēm, starpība ir vien tajā, ka šādā veidā kartupeļi ir sagriezti mazākos gabaliņos, līdz ar to, kraukšķīgā miziņa ir proporcionāli biezāka, turklāt eļļa, sāls un garšvielas var iesūkties kartupelī līdz pat viducim. Garša šādiem kartupeļiem ir izteiktāka un pagatavošana ātrāka un vienkāršāka. Kartupeļus vien gareniski jāsagriež četrās daļās, jāapkaisa ar sāli un garšvielām un jāliek krāsnī cepties uz 200 grādiem. Tie būs gatavi daudz ātrāk un izcepsies vienmērīgāk.

Mājās gatavoti frī kartupeļi

Īpaši bērniem, iecienīti ir frī jeb fritēti kartupeļi. Parasti tos gatavojot mājās, tiek iegādāti saldētie frī kartupeļi, ko pagatavot ir krietni ātrāk un vienkāršāk, taču tie noteikti nav tik veselīgi un garsīgi kā pašu audzētie kartupeļi. Lai pagatavotu frī kartupeļus, tie ir jāsagriež mazos stienīšos un jāpamērcē ūdenī, lai atbrīvotos no lielās cietes. Pēc tam ūdens jānolej un kartupeļi jānosusina. Katlā jāuzkarsē eļļa līdz 130 grādiem un ar caurduri vai speciālu frī kartupeļu sietiņu, sagrieztie kartupeļi jāiegremdē eļļā. Tie jāfritē līdz kļūst zeltaini brūni un kraukšķīgi. Pēc tam tos jāapcer ar sāli un garšvielām.

Kartupeļu biezputra

Daudzi ir piemirsuši par tādu kartupeļu pagatavošanas veidu kā biezputra. Kartupeļu biezputra ir ļoti garšīga un arī viegli pagatavojama. Kartupeļi jāuzvāra, līdz tie sāk jukt laukā. Tad jānokāš, jāpielej piens un jāsaspiež putrā. Pēc tam biezputra mazliet jāpavāra un tā ir gatava pasniegšanai. Daudzi uzskata, ka kartupeļu biezputru var ēst vien kopā ar saceptu gaļu vai gaļas mērci, taču tā lieliski sader ar visdažādākajiem ēdieniem, jo īpaši sarkano gaļu.

Saspiestie, etiķotie kartupeļi

Vēl viens interesants veids, kā pagatavot kartupeļus, cepeškrāsnī ir, tos saspiežot un apšļakstot ar etiķi. Tātad, kartupeļi jānomazgā un ar visu mizu jācep 200 grādos. Kad tie jau puslīdz gatavi, ar karoti vai stampu tie jāsaspiež, līdz pārplīst. Tad kartupeļi jāapšļaksta ar etiķi un tiem jāpievieno sāls. Kad kartupeļi ir gatavi, tie garšo mazliet sīvi un tiem ir ļoti izteikta smarža. Šāda recepte ir visai netipiska, taču noteikti nenožēlosiet, ja šādi pagatavosiet kartupeļus.

Mājās gatavoti kartupeļu čipsi

Arī čipsus var pagatavot mājās un izmantot kā pamatēdiena piedevu. Tos pagatavot nav grūti. Sarežģītākais ir sagriezt kartupeļus ļoti plānās šķēlītēs. Ja jums ir laba rīve, ar ko iespējams griezt dārzeņus plānās šķēlēs, vieglāk būs izmantot to. Varat mēģināt arī kartupeļus griezt ar siera nazi. JA tas paveikts, atliek vien kartupeļus izkārtot pannā ar cepamparīru un likt cepeškrāsnī. Kad tie ir cieti, kraukšķīgi un zeltaini brūni, tos jāapber ar sāli un garšvielām.