Mērces gaļas ēdieniem

Mērces, daudzos ēdienos, ir viena no galvenajām sastāvdaļām, piemēram, salātos, pasniedzot picu vai pastu. Nav nozīmes, kāda tā būs, maiga krējuma mērce vai pikanta tomātu mērce, tās garšo visiem. Bet, mērces, kuras tiek pasniegtas pie gaļas ēdieniem – it īpaši. Gaļas ēdienus nav pieņemts pasniegt “sausus” – tas skaitās slikts tonis. Visdažādākās mērces, ir spējīgas piešķirt gaļas ēdieniem jaunas, vēl nebijušas garšas nokrāsas.

Kas ir vissvarīgākais gatavojot gaļas mērci? Garša! Tai jābūt izteiktai un tajā pašā laikā arī delikātai, tās garša nedrīkst nomākt ēdiena aromātu. Laba mērce pavada “galveno ēdienu”, pasvītro tā labās īpašības. Francūži uzskata, ka labs pavārs, ar mērces palīdzību, var noslēpt ēdiena nepilnības. Kādreiz, arī tādos gadījumos, mērcei ir nozīme, bet visvairāk, to tomēr izmanto lai pasvītrotu galvenā ēdiena labās īpašības.

Daudzi cilvēki, uzskata, ka izsmalcinātas mērces, pagatavot mājas apstākļos nav iespējams. Ir iespējams, ka mērču pagatavošana var būt saistīta ar dažām grūtībām, bet tas nenozīmē, ka mājās jūs nevarēsiet pagatavot garšīgu gaļas mērci.

Pirmkārt, izmantojiet tikai kvalitatīvas un svaigas sastāvdaļas. Izvēloties, kādu mērci gatavosiet, jāņem vērā no kādas gaļas būs gaļas ēdiens. Treknai gaļai, vislabāk, derēs, saldskābās mērces, kuru pamatā ir dzērvenes, plūmes, ķirši, jāņogas, etiķis vai citrona sula. Liesa gaļa, labi saderēs kopā ar krējuma, saldā krējuma, sinepju vai tomātu mērcēm. Pamatu mērcei – buljonu, var gatavot iepriekš un uzglabāt ledusskapī. Gatavojot mērci, atcerieties, ka proporcijas ir ļoti svarīgas.

Dzērveņu mērce

Sastāvdaļas:
Dzērvenes – 500 gr
Neliels sīpols – 1 gab
Cukurs – 300 gr
9% ābolu etiķis – 150 ml
Ūdens – 1 glāze
Kanēlis – 1 šķipsniņa
Sāls un melnie pipari – pēc garšas.

Pagatavošana

Dzērvenes un smalki sagrieztus sīpolus ievietojiet katliņā, aplejiet ar glāzi ūdens un uzvāriet. Apsedziet katliņu ar vāku un sautējiet ogas, uz lēnas uguns, aptuveni 10 minūtes. Tad masu sablenderējiet, pievienojiet tai ābolu etiķi, sāli, piparus un kanēli. Masu vajag uzvārīt un vārīt tik ilgi, kamēr tā iegūst viendabīgu konsistenci. Pirms pasniegšanas atdzesēt.

Šī mērce ir lieliska alternatīva majonēzei vai kečupam. Skābās dzērvenes lieliski der dažādu mērču pagatavošanai, kuras var pasniegt kopā ar gaļu, putnu gaļu vai zivīm. Šīs mērces garša ir ļoti bagāta un sabalansēta. Tās biezums tiek panāks ar vārīšanu, vai arī ar kartupeļu cietes vai miltu piejaukšanu. Dzērveņu mērce, bez šaubām, piešķirs jebkuram gaļas ēdienam lielisku garšu, kā arī ļaus pārsteigt radus un draugus. Dzērveņu mērce, ir ne tikai ļoti garšīga, bet arī ļoti skaista. Tās piesātinātā tumši – sarkanā krāsa un saldskābā garša nevienu neatstās vienaldzīgu un piešķirs jūsu svētku mielastam īpaši svinīgu noskaņojumu. Dzērveņu mērce, var tikt pasniegta pie jebkura veida gaļas – ceptas, sautētas, vārītas vai arī pie cepeša. Mērce, kā jau jūs pamanījāt, tiek gatavota no minimāla produktu daudzuma u ļoti īsā laikā, satur maz kaloriju un ir universāla – to var pasniegt pie putrām, pankūkām, saldējuma un citiem desertiem. Dzērveņu mērce ir spējīga lieliski aizstāt ievārījumu.