Ko pagatavot no zemenēm?

Vasara ir ogu laiks un viena no Latvijas ogu karalienēm noteikti ir zemene. Tās ir ne vien ļoti gardas, bet arī ārkārtīgi veselīgas ogas. Zemenes satur C, E un B grupas vitamīnus, kā arī tāda minerālvielas kā mangānu, kāliju, kalciju, varu, kobaltu un dzelzi. Tāpat zemenēs ir dažādas organiskās skābes, kas palīdz no organisma izvadīt smagos metālus un toksīnus. Lai zemenes tik ātri neapniktu un tās varētu ēst, kamēr vien pieejams, piedāvājam dažādas receptes, kurās galvenā sastāvdaļa ir zemenes.

Zemeņu mērce

Zemeņu mērce jeb zemeņu zupa ir lielisks papildinājums dažādiem desertiem. Zemeņu mērce lielisks saderēs kopā gan ar vaniļas saldējumu, gan arī rīsu vai vaniļas krēmu. Tāpat zemeņu mērci var izmantot arī kā papildinājumu citiem desertiem, piemēram, kūkām. To pagatavot ir pavisam vienkārši. Lai pagatavotu zemeņu mērci vajadzīgas vien dažas sastāvdaļas:

  • Zemenes
  • Cukurs
  • Vaniļas cukurs vai vanilīns

Visas sastāvdaļas vienkārši jāieliek blenderī un jāsasmalcina, līdz mērce iegūst viendabīgu konsistenci. Zemeņu mērce ir ļoti garda un ar to iespējams variēt, kombinējot to ar visdažādākajiem krēmiem un desertiem.

Zemeņu un putukrējuma kārtojums

Vēl no vienkāršajām zemeņu receptēm noteikti jāpiemin zemeņu un putukrējuma kārtojums. Tas ir viens no visvienkāršākajiem, bet reizē arī gardākajiem desertiem kāds iedomājams. Lai pagatavotu šo saldo ēdienu būs nepieciešams:

  • Saldais krējums
  • Cukurs
  • Vaniļas cukurs
  • Zemenes

Lai pagatavotu putu krējumu, traukā jāielej saldais krējums, pievienojot cukuru (uz 200 gramiem 2 ēdamkarotes cukura) un jāsakuļ ar mikseri līdz tas vairs netek, taču nedrīkst pārcensties, lai krējumu nepārkultu. Zemes jāsagriež nelielos gabaliņos. Pēc tam vien traukā jākārto zemenes un putukrējums pa vairākām kārtām. Lai šo recepti padarītu vēl vienkāršāku, varat izmantot veikalā nopērkamo pūšamo putukrējumu.

Zemeņu krēms

Ja esat gatavi izmēģināt ko mazliet sarežģītāku, iesakām zemeņu krēmu. Tas ir lielisks, gards, bet ne pārāk kalorijām bagāts, deserts, kas būs lieliski piemērots karstām vasaras dienām. Lai pagatavotu šo desertu vajadzēs:

  • Zemenes
  • Mascarpone sieru
  • Saldo krējumu
  • Citronu
  • Pūdercukuru

Zemenes jānomazgā un jāsaspiež, līdz tās iegūst putrai līdzīgu konsistenci. Šīs zemenes samaisa kopā ar mascarpone sieru, pievieno pūdercukuru un citrona sulu. Saldo krējumu sakuļ putukrējumā un iecilā iekšā šajā masā. Krēmu liek deserta traukos un rotā ar zemenēm.

Zemeņu-spinātu salāti

Ja zemeņu deserti jums jau apnikuši, tad varat pamēģināt kādus no gardajiem zemeņu salātiem. Mēs piedāvājam variantu ar zemenēm un spinātiem, jo šīs garšas ideāli sader kopā un zemenes var kalpot kā sāļo salātu sastāvdaļa. Lai pagatavotu šos salātus jums vajadzēs:

  • Zemenes
  • Spinātus
  • Fetas sieru
  • Citronu
  • Olīveļļu
  • Valriekstus
  • Sāli un piparus

Zemenes sagriež un spinātu lapas mazliet saplēš. Tos liek salātu bļodā, pievieno sāli, piparus, olīveļļu un citronu sulu. Pēc tam salātus kārto uz šķīvjiem, pa virsu liekot fetas sieru un rieksts. Zemenes lieliski iederēsies šajos sāļajos salātos.