Garšīgi diētiskie ēdieni

Visas pasaules tautu virtuves, var palielīties ar lielu klāstu diētisko ēdienu. Pagatavot diētiskos ēdienus ir pavisam vienkārši, tāpēc, ka augu vidū var viegli sameklēt gaļas un zivs aizstājējus. Runa, šobrīd ir par pākšaugiem un sēnēm. Sēnes lieliski iederas zupās, bet no pākšaugiem var pagatavot ne tikai garšīgas kotletes, bet arī maigas krēmzupas.
Saldumus var veiksmīgi aizstāt ar medu, riekstiem, žāvētajiem augļiem, kuri ir ļoti noderīgi sirds veselībai. Šokolādes vai kakao vietā var izmantot karobu, kurš aizvien biežāk parādās veikalu plauktos, cukuru var aizvietot ar fruktozi. Fantazējiet un eksperimentējiet. Bet, mēs izstāstīsim jums dažas, ļoti garšīgu, diētisko ēdienu receptes.

Rīsi ar saceptiem banāniem
Sastāvdaļas
1 liels nogatavojies banāns
½ glāzes rīsu
1 – 1,5 glāzes ūdens
Paprikas pulveris, kurkuma, sarkanie pipari, sāls
Augu eļļa.
Pagatavošana
Rūpīgi nomazgājiet rīsus, aplejiet ar 1 glāzi ūdens un uzvāriet. Pievienojiet sāli, 1 tējkaroti kurkumas un 1 – 2 tējkarotes paprikas, garšvielas piešķirs rīsiem zeltainu krāsu. Notīriet banānu, pārgrieziet to uz pusēm un katru daļu mazliet pasāliet. Apcepiet banānu pannā, kurā ir ielieta augu eļļa. Nepārcepiet. Ja pamanīsiet, ka banāns sāk šķīst, pagrieziet to uzreiz uz otru pusi. Pasniedziet rīsus kopā ar ceptajiem, pikantajiem banāniem.

Lēcas ar zaļumiem
Sastāvdaļas
1 glāze lēcu
1 tomāts
1 gurķis
Augu eļļa
Sojas mērce
Svaigi zaļumi – pēc garšas.
Pagatavošana
Lēcas nomazgājiet, aplejiet ar siltu ūdeni un atstājiet iemērktas uz 1 st. Tad nomazgājiet un vāriet nesālītā ūdenī, uz vidējas uguns. Smalki sagrieziet zaļumus, tomātu, gurķi un pievienojiet lēcām. Pēc garšas pievienojiet augu eļļu un sojas mērci. Garšīgas un veselīgas brokastis ir gatavas.

Pupiņas ar sēnēm
Sastāvdaļas
10 svaigi šampinjoni
1 paciņa saldētu pākstiņpupu
1 glāze vārītu sarkano pupiņu
1 sīpols
3 – 4 daiviņas ķiploka
Sāls, melni malti pipari, zaļumi pēc garšas.
Pagatavošana
Pākstiņpupas noblanšējiet (pirms tam atkausēt nevajag) karstā ūdenī un ieberiet caurdurī. Sēnes sagrieziet šķēlītēs un apcepiet augu eļļā. Sēnēm pievienojiet pākstiņpupas un sīpolu, kurš ir sagriezts ir sagriezts ¼ ripiņās. Samaisiet un cepiet tik ilgi, kamēr sīpoli ir mīksti. Pievienojiet vārītās sarkanās pupiņas un mazliet šķidruma, kurā pupiņas vārījās, pasāliet, pievienojiet piparus un sasmalcinātus ķiplokus, noceliet no uguns. Apsedziet ar vāku un ļaujiet pastāvēt 10 – 15 min. pirms pasniegšanas apberiet ar zaļumiem.

Riekstu kotletes
Sastāvdaļas
1 glāze samaltu valriekstu
6 kartupeļi
3 – 4 sīpoli
200 g baltmaizes
Sāls – pēc garšas.
Pagatavošana
Sasmalciniet visas sastāvdaļas, ar gaļas maļamās mašīnas palīdzību, kartupeļus sarīvējiet uz smalkās rīves. Maizi, jau laicīgi, izmērcējiet novārītā ūdenī, nospiediet un sajauciet ar sasmalcinātajiem produktiem. Visas sastāvdaļas rūpīgi samaisiet, veidojiet kotletes un cepiet augu eļļā.

Riekstu bumbiņas ar medu
Sastāvdaļas
100 g zemesriekstu
100 g mandeļu
100 g valriekstu
200 g lazdu riekstu
250 g medus.
Pagatavošana
Valriekstus, mandeles un lazdu riekstus sasmalciniet blenderī, bet ne pārāk smalki. Tad sauciet ar medu.
Zemesriekstus apcepiet uz pannas, bez eļļas un vienus pašus sasmalciniet blenderī, bet šoreiz, diezgan smalki. No medus – riekstu masas veidojiet bumbiņas un apviļājiet sasmalcinātajos zemesriekstos. Kārtojiet konfektes uz šķīvja un pēc tam to ievietojiet ledusskapī. Tāds deserts, ledusskapī var uzglabāties samērā ilgu laiku.