Ar kādiem ēdieniem sagaidīsim Gaiļa gadu?

Daudziem no mums, kad iedomājamies nākamā gada simbolu – Gaili, droši vien uzlabojas garastāvoklis. Lai, tas pavadītu mūs visu nākamo gadu – mēs varam izcept fantastiski garšīgu pīrāgu “Gailītis”.

Mīklas recepte ir universāla, tā lieliski der gan cepumiem, gan pīrāgiem. Mīkla sanāk mīksta, irdena, labi tur formu un kā jau visi smilšu mīklas izstrādājumi, labāk garšo nākamajā dienā.

Sastāvdaļas:

Milti – 450 grami
Cukurs – 90 grami
Olas – 1 gab
Sviests – 150 grami (82%)
Krējums – 100 grami (25%)
Vaniļas cukurs – 1 šķipsniņa
Sāls – 1 šķipsniņa
Džems – 2 ēdamkarotes
Mandarīna mīkstums – ½ gab
Pūdercukurs – 2 ēdamkarotes
Cepamais pulveris – 1 tējkarote.
Porciju skaits – 8.

Pagatavošana:

Sagatavojiet visas nepieciešamās sastāvdaļas. Izsijājiet miltus kopā ar cepamo pulveri. Sviestam ir jābūt istabas temperatūrā.

Sajauciet mīklu

Sadaliet mīklu divās daļās, katru daļu izrullējiet aptuveni 1,5 cm biezumā. Novietojiet uz mīklas, pirms tam, no cepamā papīra, izgrieztu gaiļa formas šablonu, apvelciet, ar asu nazi šablonu. Tieši tāpat izdariet arī ar otro mīklas gabalu – uzlieciet šablonu un apvelciet ar nazi.

Pildījums

Notīriet mandarīnu un attīriet no baltumiem. Uzklājiet džemu un sasmalcinātu mandarīna mīkstumu uz vienas no gaiļa figūrām (līdz pašām malām nevajag, aptuveni 1 cm ir jāatstāj bez pildījuma).

Lieciet virsū otro gaiļa figūru, piespiediet malas. No pāri palikušās mīklas, izgrieziet spārnus un acis, piestipriniet pie gaiļa figūras.

Uzsildiet cepeškrāsni līdz 180 grādiem, cepiet pīrāgu aptuveni 25 – 30 minūtes, bet orientējieties pēc savas cepeškrāsns cepšanas īpatnībām.

No pāri palikušā mīklas varat izgriezt cepumus, piemēram, eglīšu formā.

Gatavo pīrāgu atdzesējiet un apberiet ar pūdercukuru. Gaiļa sekstes kontūru, var skaisti apvilkt ar džema kārtiņu, bet actiņas vietā, ievietot mazu šokolādes gabaliņu.

Svētku galdam lieliski derēs arī uzkoda “Olas ar ikriem”.

Tās ir ļoti garšīgas, tās var ātri pagatavot un izskatās, tās arī ļoti skaisti. Olas var pildīt ne tikai ar ikriem, bet arī ar kausēto sieru vai pastēti.

Pagatavošana:

Kaut ko līdzīgu, droši vien, katrs no mums jau ir gatavojis svētku galdam. Par pildījumu var izmantot dažādus produktus, bet šodien mēs esam nolēmuši eksperimentēt un pastāstīt jums, kā var pagatavot pildītas olas ar Aļaskas polloka (mintaja) ikriem un kausēto sieru. Pildījumam var pievienot mazliet majonēzes, olu dzeltenumus un ķiploku.

Sastāvdaļas:

Olas – 5 – 7 gab
Ikri – 50 gr (var izmantot jebkurus citus, smalkus ikrus)
Kausētais sieriņš – 1 gab
Ķiploki – 1 – 2 daiviņas
Majonēze – pēc garšas
Olīvas – pēc garšas
Sāls, pipari – pēc garšas.

Vāram olas u ļaujam tām pilnībā atdzist. Lai olas varētu labi notīrīt, pēc vārīšanas uzreiz aplejiet tās ar aukstu ūdeni.
Pēc tam, kad olas ir atdzisušas, notīriet tās un sagrieziet uz pusēm.

Izņemam dzeltenumus un izgriežam mazliet dziļākus olu baltumus, lai tur varētu ielikt vairāk pildījuma.

Ar dakšiņu saspaidām olu dzeltenumus un izgrieztos baltumus, masai ir jābūt viendabīgai.

Pievienojam sarīvētu kausēto sieriņu un sasmalcinātu ķiploku.

Pašas beigās pievienojam ikrus un majonēzi. Masai ir jābūt viendabīgai, tāpēc ļoti rūpīgi to samaisiet. Majonēzi, piparus un sāli pievienojiet pēc garšas.

Iegūto masu sapildiet olās, izrotājiet. Ja jums garšo, tad varat tās izrotāt ar olīvām.